Open Joodse Huizen

Nijmegen doet mee aan Open Joods Huizen | Huizen van Verzet. Dit is een herdenking rond 4 en 5 mei waarbij er kleinschalige bijeenkomsten zijn in huizen waar Joden woonden, ondergedoken zaten of werkten vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit is een initiatief van het Joods Cultureel Kwartier (JCK) in Amsterdam en wordt in meer dan 20 gemeenten georganiseerd.

Open Joodse Huizen

Sinds 2021 organiseert de lokale werkgroep Open Joodse Huizen - Nijmegen de herdenkingen in onze stad. Tijdens Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet komen de ervaringen van de bewoners en bezoekers van nu samen met de geschiedenis van de Joodse bewoners van toen. Deze interacties leiden tot sprekende herdenkingen.

Terugblik 2022

Op 3 mei 2022 hebben in Nijmegen bijeenkomsten plaatsgevonden in vijf huizen. Daar werd de geschiedenis van de bewoners verteld door nabestaanden of door mensen die de families gekend hebben. De verhalen onthulden verschillende aspecten van de dagelijkse belevenissen van vóór en tijdens de oorlog en van vervolging, onderduik, verzet, deportatie en terugkeer.

De families Minco, Vrengel, Maas-Eichenwald, Salomons, Tauber, de Wijze en Salomon Spier, die uit Duitsland naar Nijmegen is gevlucht, werden op deze wijze herdacht. Tijdens twee herdenkingen zijn opnames gemaakt: bij de herdenking van rabbijn Salomons en zijn familie in de voormalige synagoge (boven) en bij de herdenking van Salomon Spier in de Sint Maartenskliniek (onder). 

In 2023 organiseert de werkgroep op 30 april weer herdenkingen in Nijmegen. Bij de keuze van locaties zal gekeken worden naar de huizen waarbij Stolpersteine zijn gelegd. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ruti Vardi, coördinator werkgroep OJH-Nijmegen via ojhnijmegen@gmail.com.