Oorlogsdoden Nijmegen

De Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen wil alle Nijmeegse oorlogsdoden een gezicht geven, met foto’s en een historisch verantwoord verhaal. Daarbij gaat het niet alleen om de 2.200 door de Tweede Wereldoorlog omgekomen Nijmeegse burgerslachtoffers. Het gaat ook om alle anderen, burgers en militairen, wereldwijd en van welke nationaliteit ook, die vanwege die oorlog in Nijmegen het leven lieten of daar begraven werden.

Door het stedelijk 4 en 5 mei comité is de Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen opgericht, die met hulp van vele deskundigen een virtueel monument wil oprichten om de herinnering aan elke omgekomen persoon levend te houden. Elke naam wordt gekoppeld aan een gebeurtenis, zo mogelijk met een kort levensverhaal en een foto. Meer dan 3.500 personen zijn tot nu toe in kaart gebracht en toegankelijk gemaakt op de website: www.oorlogsdodennijmegen.nl

Frieda Glaser

"De 14-jarige Frieda zat met haar ouders, twee zusjes en broertje ondergedoken in Herveld. Het gezin werd verraden en op 23 juni 1943 door Nijmeegse politieagenten gearresteerd. Via Westerbork belandden ze in Sobibor, waar ze drie dagen later later - op 2 juli 1943 - werden vergast. De familie maakte deel uit van het transport van Westerbork naar Sobibor op 29 juni 1943. Van de 2.397 Joden, waaronder 482 kinderen, overleefde niemand de oorlog."

Ernest George van Geuns

"Ernest George van Geuns verspreidde illegale bladen en behoorde tot de Nijmeegse 'Vrij Nederland-groep'. De bezetter greep hem hiervoor op 29 juni 1944 bij zijn kraag. Nog geen maand later, op 21 juli 1944, werd hij met zeven andere Nijmegenaren als represaille voor aanslagen op Duitse militairen gefusilleerd op de Leusderheide. De slachtoffers hadden kort daarvoor eerst hun eigen graf graven."

Titus Brandsma

"Pater Titus Brandsma bestreed al vóór de oorlog de nazi-ideologie en antisemitisme. De Nijmeegse hoogleraar organiseerde met steun van de bisschoppen het verzet in de katholieke pers. Daarvoor werd hij op 19 januari 1942 opgepakt en naar het concentratiekamp Dachau gestuurd. Daar belandde hij na maanden van ontberingen en mishandelingen in het kamphospitaal, waar hij op 26 juli 1942 overleed aan een dodelijke injectie fenol."

Maria Honoria van Lent-van Summeren

"Marie van Lent-van Summeren woonde met haar man en vijf kinderen in de Kroonstraat, waar zij een melkwinkel had. Tijdens het bombardement op de binnenstad van Nijmegen op 22 februari 1944 kreeg het huis een voltreffer. Hierbij kwamen zij, haar vijf kinderen, haar zus, haar zwager en de hulp in de huishouding om het leven. De echtgenoot van Marie, Louis van Lent, heeft het verlies van zijn vrouw en kinderen nooit kunnen verwerken."