Brandgrens024

Op 22 februari 1944 werd het hart van Nijmegen gebombardeerd. Bijna 800 gedenktekens op de grens van de brand die hierna woedde, herdenken de doden die toen vielen. Dat is Brandgrens024.

Brandgrens024

Op dinsdag 22 februari 1944, exact om 13:28 uur, wierpen Amerikaanse vliegtuigen na een mislukte missie boven Duitsland op hun terugweg hun bommen uit boven Nijmegen. Ze maakten die 22e februari fatale inschattingsfouten. De jonge vliegers wisten niet goed waar ze zich bevonden, boven Duits of Nederlands grondgebied? Bijna achthonderd doden en duizenden gewonden waren de trieste balans van hun actie. Het historisch stadshart van Nijmegen was in een klap weggevaagd.

Na de 70e herdenking van het bombardement is het initiatief genomen om in het centrum de brandgrens van de verwoestende bommenregen te markeren. De bijna 800 markeringen geven elk slachtoffer symbolisch een herinneringsplek. Op elk gedenkteken staat de naam van een slachtoffer.

Brandgrens024 is een historisch monument. Het vertelt de oorlogspijn van de stad en verklaart het verhaal van de binnenstad: de overgang van de oude naar de nieuwe wederopbouwstad. De markeringen trekken subtiel de aandacht van de bezoekers omdat ze licht glinsteren in het licht. De herinneringsplaatjes zorgen voor een gesprek over de waanzin van oorlog. Die 22ste februari 1944 ligt ver achter ons, maar de herinnering aan oorlogspijn heeft niets aan actualiteit verloren. Elke dag zien we wel beelden van steden elders in de wereld die onder vuur liggen.

In 2019 was de brandgrens aan de vooravond van de herdenking van het bombardement een zee van licht. Tientallen koren en vertellers stonden ‘s avonds met muziek en verhalen stil bij de dromen van de slachtoffers. De brandgrens was toen een markering van licht en hoop.

Brandgrens024 is volledig met steun van vrijwillige donaties tot stand is gekomen. Honderden mensen, instellingen en organisaties hebben gedoneerd om de markering mogelijk te maken. Ook het onderhoud loopt via vrijwillige steun.

Wandelboekje

Voor de aanleg in 2017 is er een wandelboekje gemaakt die de lezer langs de brandgrens voert met verhalen over die dramatische dag. Dit boekje heeft intussen in de 7e druk een oplage bereikt van bijna 10.000. Dit zegt veel over de interesse van Nijmegenaren naar het verleden van de stad.

Brandgrens024 zat daarna niet stil. In 2019 werd er een fotowand geplaatst in de Emaushof met de gezichten en namen van alle doden van het bombardement. Op 21 februari 2022 luidt er ook een klokkenspel van hoop en leven vanuit de Stevenstoren.

Kijk ook eens op de website van Brandgrens024.