Geplaatst op 16 maart 2018

Overzicht jaarlijkse herdenkingen

Op vrijdag 4 mei herdenkt Nijmegen in een reeks van activiteiten zijn oorlogsdoden. Hieronder treft het overzicht van de jaarlijkse activiteiten aan.

Download hier de flyer

18.00 uur, Kitty de Wijzeplaats. Om 18.00 uur organiseert de Joodse Gemeente daarvoor een herdenking op de Kitty de Wijzeplaats. Hierbij worden onder meer de namen voorgelezen van de 440 vermoorde joden die uit Nijmegen afkomstig waren. De namen van deze slachtoffers van de jodenvervolging zijn vastgelegd in het bronzen namenmonument ter plekke. Voor het verhaal achter Kitty de Wijze, volgt u de volgende link: oorlogsdoden.nl


19.00 uur, Sint Stevenskerk.
Aansluitend wordt door de gemeente Nijmegen om 19.00 uur in de Sint Stevenskerk de officiële herdenkingdienst gehouden, waarbij dit jaar Sinan Can een overweging zal uitspreken. Ook zijn er altijd bijdragen van kinderen van basisschool de Buut. Aansluitend is er een stille tocht van de Stevenskerk naar het Traianusplein.


20.00 uur
, twee minuten stilte dodenherdenking, gevolgd door Wilhelmus. Aansluitend spreekt burgemeester Bruls een overdenking uit. De ceremonie wordt afgesloten met een kranslegging  bij het monument onder begeleiding van Drumfanfare Michaël.


21.00 uur, De Vereeniging
. Na afloop van de kranslegging op het Trajanusplein organiseert het 4 en 5 mei comité Nijmegen, het jaarlijkse Herdenkingsconcert. Hiervoor werkt Comité samen met het Symfonie Orkest Nijmegen, de sopraan Hildur Hafstad en Concertzaal de Vereeniging. Het concert begint om 21.00 uur en is gratis toegankelijk.

Het programma op 4 mei 2018 wordt geopend met het twee coupletten van het Wilhelmus te zingen door de bezoekers van het concert met ondersteuning van het orkest. Daarna volgen :
– Symfonie nr. 3 Johannes Brahms (1833-1897)
– Vier letzte Lieder Richard Strauss (1864-1949)

De Vier letzte Lieder heeft Richard Strauss gecomponeerd in 1948, beginnend in de lente en afrondend in de herfst van dat jaar. Daarbij heeft hij gebruik heeft gemaakt van gedichten van Hesse en von Eichendorf, met als thema’s: vermoeidheid, afscheid, voltooiing en dood.

Wat is er nog meer te doen:

Bevrijdingsfestival 2016

LINE-UP BEVRIJDINGSFESTIVAL NIJMEGEN 2016   Ronnie Flex, Amsterdam Klezmer Band, Throes + The Shine, Haty […]

Filmportretten 3 mei

Georganiseerd in samenwerking met filmhuis Lux en Stichting Zora. aanvang: 15.00 uur | locatie: Filmhuis […]

Bevrijdingsfestival

We steken samen de vrijheidsvlam aan en er zijn optredens van onder meer Frenna & […]