Geplaatst op 16 maart 2018

Film op 3 mei: Homecoming

Op 3 mei starten de activiteiten met de film Homecoming (1945), een voorpremière in samenwerking met filmhuis Lux, 15.00 uur. Alléén op 3 mei kost een ticket voor deze film slechts € 2,50.

Het is een bloedhete dag in augustus 1945 als een orthodoxe joodse vader en zoon in een Hongaars dorpje arriveren, terwijl de inwoners zich voorbereiden op een huwelijk. De gemeentesecretaris is bang dat ze familie zijn van gedeporteerde joodse dorpsgenoten en dat ze clandestien verkregen eigendommen komen terugeisen. De dorpsbewoners – achterdochtig, berouwvol en angstig – verwachten het ergste. Wat bevindt er zich in de kisten die de Joodse mannen bij zich hebben? Er ontstaat onrust in het dorp en de spanningen lopen op.

De film wordt kort ingeleid en na afloop is er gelegenheid na te praten.

Regisseur
Een film van Ferenc Török en Gábor T. Szántó, gebaseerd op de novelle  ‘Homecoming’ van Gábor T. Szántó. De in Boedapest geboren regisseur Török geldt als een van de meest prominente figuren van de nieuwe generatie Hongaarse filmmakers. Met de film ‘1945’ werpt hij een genuanceerd en filmische blik op het lot van de joden in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog in Hongarije. Hij schept een sfeer van naderend onheil, schuldbesef en paranoia.

Prijzen
De film won op het filmfestival Film by the Sea de rijs voor de beste literatuurverfilming: Uit het juryrapport: “…en dan “1945”, een subtiel en genuanceerd verhaal over een overgangstijd: het Hongarije van na de Duitse capitulatie en de komst van nieuwe bezetters – de Russische bevrijders. De film is gebaseerd op een kort verhaal van 14 pagina’s, maar vertelt de grote geschiedenis van verraad en hebzucht. Het behandelt een pijnlijk onderwerp dat niet alleen in Hongarije, maar ook in andere Europese landen een rol heeft gespeeld: het heulen van de plaatselijke bevolking met de Nazi’s. “1945” gaat ons dan ook allen aan. “1945” is prachtig verfilmd, een symfonie in zwart en wit met veel gegluur achter gordijnen en hagen. Soms heel licht, vrolijk bijna om de wreedheid en waardigheid schrijnender te belichten.”

Kaarten verkrijgbaar online via Lux, of bij beschikbaarheid aan de kassa van Lux

Wat is er nog meer te doen:

In de media

In De Gelderlander van zondag 3 mei vertelt Piet Timmermans, voorzitter van het Stedelijk 4 […]

Symposium 12 maart gaat NIET door

Symposium 12 maart gaat NIET door. Vanmiddag is tijdens een persconferentie bekend gemaakt dat evenementen […]

Kransleggers 2017

Kranslegging Dit jaar worden de kransen/bloemstukken gelegd door: burgemeester Bruls en wethouder Renske Helmer-Englebert namens […]