Marcel Rözer en Steffie van Oord in gesprek over vrijheid

23 maart 2023 (van 19.30 tot 20.30 uur)

Terwijl de Tweede Wereldoorlog 79 jaar achter ons ligt, zien we in Europa opnieuw een periode van oorlogsgeweld, bezetting en terreur. Dat leert ons dat vrijheid en democratie nooit een vanzelfsprekendheid is. Daar moeten we bij stil blijven staan.

Marcel Rözer en Steffie van Oord in gesprek over vrijheid

Het stedelijk 4&5 mei comité en de openbare bibliotheek Nijmegen doen dat in een reeks vrijheidsgesprekken met bekende Nijmegenaren. Waar denken zij aan als het gaat om vrijheid? Hoe verbinden zij vrijheid met hun leven, werk en idealen?

De 4 vrijheden van president Roosevelt uit 1941 dienen als inspiratie: Vrijheid van meningsuiting, Vrijheid van godsdienst, Vrijwaring van gebrek en Vrijwaring van Vrees. De gesprekken zijn telkens in de bibliotheek aan de Mariënburg en worden opgeluisterd met muziek en gedichten. Gespreksleider is Rob Jaspers, oud-journalist en columnist bij De Gelderlander.

Programma

Het eerste vrijheidsgesprek is op donderdag 23 maart. Marcel Rözer en Steffie van Oord schuiven dan aan. 

Marcel Rözer is al decennia (sport)journalist, schreef diverse boeken, is podcastmaker en columnist bij De Gelderlander. Hij schreef onder meer over zijn Duitse vader die in de oorlog aan het Oostfront vocht. Zijn boek ging over erfschuld, schaamte, liefde en de lessen voor Rözer zelf. 

Steffie van Oord bracht twee boeken uit over eeuwelingen en vertaalde zo de geschiedenis in mens-verhalen. Ze schreef ook over liefde in oorlogstijd en de ouderen gevormd door twee wereldoorlogen.

Troubadour Rop Romers zorgt voor muziek.