Joska van der Meer en Saïda Aoulad Baktit in gesprek over vrijheid

13 april 2023 (van 19.30 tot 20.30 uur)

Terwijl de Tweede Wereldoorlog 79 jaar achter ons ligt, zien we in Europa opnieuw een periode van oorlogsgeweld, bezetting en terreur. Dat leert ons dat vrijheid en democratie nooit een vanzelfsprekendheid is. Daar moeten we bij stil blijven staan.

Joska van der Meer en Saïda Aoulad Baktit in gesprek over vrijheid

Het stedelijk 4&5 mei comité en de openbare bibliotheek Nijmegen doen dat in een reeks vrijheidsgesprekken met bekende Nijmegenaren. Waar denken zij aan als het gaat om vrijheid? Hoe verbinden zij vrijheid met hun leven, werk en idealen?

De 4 vrijheden van president Roosevelt uit 1941 dienen als inspiratie: Vrijheid van meningsuiting, Vrijheid van godsdienst, Vrijwaring van gebrek en Vrijwaring van Vrees. De gesprekken zijn telkens in de bibliotheek aan de Mariënburg en worden opgeluisterd met muziek en gedichten. Gespreksleider is Rob Jaspers, oud-journalist en columnist bij De Gelderlander.

Programma

Pastor Joska van der Meer en de islamitische geestelijke verzorger Saïda Aoulad Baktit praten op 13 april over vrijheid.

Van der Meer is al meer dan 25 jaar pastoor in de Ontmoetingskerk in Dukenburg. Haar drive is het respecteren van verschillen in de wijken. Ze werkt aan het verbinden van eilandjes in Dukenburg, beschouwt het zoeken naar raakvlakken als de kunst van samenleven.

Baktit werkt in het RadboudUmc. Ze startte ooit als schoonmaakster, studeerde bij en kreeg de Dalesprijs voor haar inzet voor de emancipatie van minderheden. Baktit is actief als verbinder tussen verschillende culturen, tussen verschillende geloven. Haar motto: gun de ander wat je jezelf gunt.

Annemieke Dannenberg draagt deze avond een gedicht voor.