Eva Eikhout en Jeroen Lazeroms in gesprek over vrijheid

5 mei 2023 (van 14.00 tot 15.00 uur)

Terwijl de Tweede Wereldoorlog 79 jaar achter ons ligt, zien we in Europa opnieuw een periode van oorlogsgeweld, bezetting en terreur. Dat leert ons dat vrijheid en democratie nooit een vanzelfsprekendheid is. Daar moeten we bij stil blijven staan.

Eva Eikhout en Jeroen Lazeroms in gesprek over vrijheid

Het stedelijk 4&5 mei comité en de openbare bibliotheek Nijmegen doen dat in een reeks vrijheidsgesprekken met bekende Nijmegenaren. Waar denken zij aan als het gaat om vrijheid? Hoe verbinden zij vrijheid met hun leven, werk en idealen?

Vrijheidsgesprekken terugluisteren kan hier.

De 4 vrijheden van president Roosevelt uit 1941 dienen als inspiratie: Vrijheid van meningsuiting, Vrijheid van godsdienst, Vrijwaring van gebrek en Vrijwaring van Vrees. De gesprekken zijn telkens in de bibliotheek aan de Mariënburg en worden opgeluisterd met muziek en gedichten. Gespreksleider is Rob Jaspers, oud-journalist en columnist bij De Gelderlander.

Programma

Op Bevrijdingsdag zitten Eva Eikhout en Jeroen Lazeroms aan de gesprekstafel.

Eikhout is geboren met korte armen en benen laat zich nooit beperken door haar handicap. Ze denkt altijd in wat er wel kan. Ze heeft een eigen mediabedrijf, was betrokken bij diverse tv-programma’s en is presentatrice. Eikhout staat stil bij de vraag waarom veel mensen geen imperfectie kunnen accepteren.

Jeroen Lazeroms worstelde lang met een gokverslaving. Hij is nu rapper en pedagogisch medewerker en zingt over zijn verslaving. Via zijn songteksten maakt hij verslaving bespreekbaar. Het leert ons ook dat niemand zich voor de verslavingsvalkuil hoeft te schamen. Lazeroms zal deze middag ook zingen, onder zijn artiestennaam Jeroen Antoini.