Geplaatst op 4 september 2019

Gratis bevrijdingsconcert

Op 20 september 2019 herdenkt Nijmegen dat het 75 jaar eerder werd bevrijd door Amerikaanse, Britse en Canadese troepen tijdens operatie Market Garden. Als onderdeel van de herdenking organiseert het Nijmeegse 4 en 5 mei Comité in samenwerking met het SymfonieOrkest Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging een bevrijdingsconcert. Het concert vindt plaats op 19 september en is gratis toegankelijk. Reserveren is verplicht.

De bevrijding van Nijmegen was een vreugdevol moment in een jaar waarin Nijmegen zwaar werd geraakt door oorlogsgeweld. Op 22 februari 1944 trof een geallieerd bombardement de stad. Ook bij de bevrijding zelf werd vanaf 17 september hevig gevochten, met grote schade en vele slachtoffers als gevolg. Drie dagen later slaagden laagden Amerikaanse, Engelse en Canadese troepen erin de controle te krijgen over de Waalbruggen en gaven de Duitse eenheden zich over. Na de bevrijding was Nijmegen tot in februari 1945 een frontstad. Al die tijd verkeerde Nijmegen in een oorlogssituatie, met voortdurende granaatinslagen. Meer dan 1000 burgerdoden vielen er in deze periode en opnieuw werd grote schade aangericht. Nijmegen was wel bevrijd, maar vrede was het niet.

Het bevrijdingsconcert probeert zo goed mogelijk bij die bijzondere situatie aan te sluiten: grote vreugde om de bevrijding, maar ook verlangen naar vrede en herdenking van de doden hebben hun plek in het programma gekregen. Het centrale werk in het concert is Dona Nobis Pacem, van Ralph Vaughn Williams, voor koor, orkest en vocale solisten. Na een toespraak van burgemeester Bruls, wordt het concert vervolgd met werken van Leonard Bernstein en George Gershwin.

Dit concert is onderdeel van het programma van Nijmegen Herdenkt en wordt mede mogelijk gemaakt door:

  • V-fonds en Gemeente Nijmegen
  • The Vaughan Williams Charitable Trust (UK)
  • Notarissen van kantoren Ten Berge, Hoge van Gerven, De Mul Zegger, Stoker en Hekkelman

Datum: 19 september 2019

Aanvang: 20:15 uur, inloop vanaf 19:30 uur

Locatie: Concertzaal De Vereeniging, Keizer Karelplein 2D, 6511NC Nijmegen

Reserveren: www.stadsschouwburgendevereeniging.nl of 024-3221100

Wat is er nog meer te doen:

Filmportretten 3 mei

Georganiseerd in samenwerking met filmhuis Lux en Stichting Zora. aanvang: 15.00 uur | locatie: Filmhuis […]

Kinderbevrijdingsfestival 2016

Traditiegetrouw organiseert het 4 & 5 Mei Comité voor de kinderen een feestelijk middagprogramma in […]

Bevrijdingsfestival

We steken samen de vrijheidsvlam aan en er zijn optredens van onder meer Frenna & […]