Geplaatst op 2 november 2015

Werkgroep oorlogsdoden

Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen
Al vele jaren bestaat er in Nijmegen grote belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog en de herdenking ervan: op 27 januari de herdenking van de Holocaust, op 22 februari het bombardement in 1944, op 4 mei alle oorlogsslachtoffers, en in het bijzonder ook de joodse, in augustus het einde van de oorlog in Azië, in september de bevrijding in 1944 van een aanzienlijk deel van Zuid-Nederland, incluis Nijmegen. Bij deze herdenkingen wordt mede herdacht het grote aantal omgekomenen in en van Nijmegen. Nijmegen was één van de zwaarst getroffen steden van Nederland: – de vernietiging van de joden en zigeuners (ca. 450) ; – bombardement 22 febr. ’44 (ca.800) ; – frontstadperiode sept. ’44—mrt ‘45(ca. 850);
Naast deze ca. 2.100 slachtoffers vielen er doden in en door het verzet, door andere bombardementen, onder de dwangarbeiders in Duitsland en onder Nederlandse of andere geallieerde militairen, strijdend tegen het Nazi-bewind.

Door het stedelijk 4&5 mei comité is de Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen opgericht, die met hulp van vele deskundigen een virtueel monument wil oprichten om de herinnering aan elke omgekomen persoon levend te houden. Elke naam wordt gekoppeld aan een gebeurtenis, zo mogelijk wordt een kort levensverhaal, zo mogelijk met foto opgesteld, en via een website voor iedereen toegankelijk gemaakt . Meer dan 3500 personen zijn tot nu toe geheel of gedeeltelijk in kaart gebracht op de website www.oorlogsdodennijmegen.nl die daarvoor door het stedelijk 4&5 mei comité is ingericht.
Niet alleen Nederlandse of geallieerde militairen worden vermeld en herdacht, maar ook Duitse militairen en Nijmegenaren in Duitse dienst worden vermeld, vandaar de aanduiding oorlogsdoden.

Wat is er nog meer te doen:

Drieluik over 75 jaar vrijheid

Als onderdeel van de herdenking van 75 jaar Vrijheid organiseert het 4 en 5 Mei […]

Tekst Prof. Dr. Marjan Schwegman

Tekst van Professor Dr Marjan Schwegman, door haar uitgesproken tijdens de bijeenkomst in de Stevenskerk, […]

Freedom ’S Cool Festival 9 april 2017

In samenwerking met Poppodium Doornroosje organiseert 4 en 5 mei Nijmegen op zondag 9 april […]