Geplaatst op 16 maart 2018

Werkgroep oorlogsdoden

Al vele jaren bestaat er in Nijmegen grote belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog en de herdenking ervan: op 27 januari de herdenking van de Holocaust, op 22 februari het bombardement in 1944, op 4 mei alle oorlogsslachtoffers, en in het bijzonder ook de joodse, in augustus het einde van de oorlog in Azië, in september de bevrijding in 1944 van een aanzienlijk deel van Zuid-Nederland, incluis Nijmegen. Bij deze herdenkingen wordt mede herdacht het grote aantal omgekomenen in en van Nijmegen. Nijmegen was één van de zwaarst getroffen steden van Nederland: – de vernietiging van de joden en zigeuners (ca. 450) ; – bombardement 22 febr. ’44 (ca.800) ; – frontstadperiode sept. ’44—mrt ‘45(ca. 850);
Naast deze ca. 2.100 slachtoffers vielen er doden in en door het verzet, door andere bombardementen, onder de dwangarbeiders in Duitsland en onder Nederlandse of andere geallieerde militairen, strijdend tegen het Nazi-bewind.

Onder auspiciën en met hulp van 4 en 5 mei Nijmegen is in 2007 de Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen tot stand gekomen, een samenwerkingsverband van deskundigen van de Radboud Universiteit, het Regionaal Archief Nijmegen en diverse individuele deskundigen. Deze werkgroep wil een virtueel monument oprichten om de herinnering aan alle door de Tweede Wereldoorlog omgekomen Nijmegenaren en de toen in Nijmegen omgekomen of begraven oorlogsdoden levend te houden.

Elke naam wordt gekoppeld aan een gebeurtenis, zo mogelijk wordt een kort levensverhaal, zo mogelijk met foto opgesteld, en via een website voor iedereen toegankelijk gemaakt . Meer dan 3500 personen zijn tot nu toe geheel of gedeeltelijk in kaart gebracht op de website www.oorlogsdodennijmegen.nl die daarvoor door 4 en 5 mei Nijmegen is ingericht.
Niet alleen Nederlandse of geallieerde militairen worden vermeld en herdacht, maar ook Duitse militairen en Nijmegenaren in Duitse dienst worden vermeld, vandaar de aanduiding oorlogsdoden.

Bewaren

Bewaren

Wat is er nog meer te doen:

In de media

In De Gelderlander van zondag 3 mei vertelt Piet Timmermans, voorzitter van het Stedelijk 4 […]

Kinderbevrijdingsfestival 2017

Traditiegetrouw organiseert 4 en 5 mei Nijmegen voor de kinderen een feestelijk middagprogramma in de […]

Onthulling namenplaquette plein 1944

Georganiseerd door gemeente Nijmegen | Tijd: 17.00 uur | Locatie: plein 1944. Burgemeester Bruls onthult […]