Geplaatst op 1 november 2015

Juniorsymposium 22 april

Themadag ‘Getuigen van de oorlog’ Het Stedelijk 4 en 5 mei Comité Nijmegen organiseert op vrijdag 22 april de themadag ‘Getuigen van de oorlog’. Ruim honderd leerlingen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs maken op verschillende manieren  kennis met de oorlogsgeschiedenis van Nijmegen in de periode  1940-1945. Het Mariënburg vormt het vertrekpunt voor de meeste activiteiten.

De dag begint om 10.00 uur  in Lux Mariënburg met een voorstelling door theatergroep GRAS. Hierna zal burgemeester drs. Hubert Bruls van Nijmegen officieel de themadag openen. Vervolgens verzorgt promovendus Marc van Berkel (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) een presentatie over Mietje Voltijn, een Joods meisje uit Nijmegen. Mietje werd op veertienjarige leeftijd naar Sobibór op transport gesteld. Tot besluit van het plenaire programma zal auteur Bart Janssen mevrouw Engelen interviewen in aanwezigheid van de leerlingen.

Na een plenair gedeelte volgen de leerlingen in kleine groepen een aantal afzonderlijke onderdelen.

Betrokken organisaties:

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Regionaal Archief Nijmegen, Lux Mariënburg, eet!verleden, Bibliotheek Gelderland Zuid, Theatergroep GRAS, Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen, Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, Stadswandeling Nijmegen, Pax Christi College, Notre Dame des Anges en Stedelijk Gymnasium Nijmegen.

Wat is er nog meer te doen:

Rondleidingen 4 mei

Fietstocht BattlefieldtourGilde NijmegenAanvang: 10.00 uur | Eindtijd: 12.00 uur | Startlocatie: hoek bij de Groesbeekseweg/ […]

Film i.s.m. Lux

In samenwerking met filmhuis Lux biedt het 4 en 5 mei comité Nijmegen de film […]

Update activiteiten 4 en 5 mei

In verband met de Corona-crisis zijn alle evenementen tot 1 juni expliciet verboden door de […]