Geplaatst op 2 april 2019

Filmportretten 3 mei

Georganiseerd in samenwerking met filmhuis Lux en Stichting Zora.
aanvang: 15.00 uur | locatie: Filmhuis Lux, zaal 6 | Deelname: Gratis, vrijwillige bijdrage is gewenst en de opbrengst gaat naar stg. Zora | Haal wel eerst een (gratis) kaartje op bij de kassa LUX! Of bestel online via deze link.


Op 3 mei starten de activiteiten met ‘Blik op Vrijheid, Vluchtverhalen Toen en Nu’ zes korte filmportretten van mensen die persoonlijk geconfronteerd werden met geweld en onvrijheid.


Tijdens de Tweede Wereldoorlog verlieten velen hun dorp of stad in Nederland en in de decennia daarna zochten mensen hier een veilig thuis. De situatie in hun geboorteland, de reden voor hun vlucht en de manier
waarop ze een nieuw leven hebben gevonden, verschilt per land, per tijd en per persoon. In ‘Blik op Vrijheid’ worden zes vluchtverhalen verteld.


In het eerste portret vertelt Teun Jordaan over zijn ervaringen in 1940 en 1944, Otto Szauer kijkt terug op zijn vlucht uit Hongarije in 1956. Benito Sanchez en zijn vrouw Coty Salazar werden verbannen uit Chili in 1976.
Ziba Nillian ontvluchtte het regime van Ayatollah Khomeiny in 1994. Door de oorlog in Syrië kwamen de zestienjarige Abdel Tarakji en Sham Hassan naar Nederland in de jaren 2015 en 2016.


Wat betekent vrijheid voor deze mensen? Voor welke vrijheid waren zij bereid huis en haard te verlaten en een onzekere toekomst elders tegemoet te gaan? Welke vrijheid vonden zij in hun nieuwe land? Was dat het
vertrek uit het eigen land waard?


Na afloop van de portretten is er de mogelijkheid in gesprek te gaan met de in Nijmegen woonachtige Benito Sanchez. Hij zal ook een muzikale bijdrage leveren aan het programma.

Wat is er nog meer te doen:

Onthulling namenplaquette plein 1944

Georganiseerd door gemeente Nijmegen | Tijd: 17.00 uur | Locatie: plein 1944. Burgemeester Bruls onthult […]

Onthulling Holocaust-monument Levenslicht

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét […]

Werkgroep oorlogsdoden

  Al vele jaren bestaat er in Nijmegen grote belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog en […]