Geplaatst op 16 maart 2018

Brandgrens Nijmegen

Op dnsdag 22 februari 1944, exact om 13:28 uur, wierpen Amerikaanse vliegtuigen na een mislukte missie boven Duitsland op hun terugweg hun bommen uit boven Nijmegen. Ze maakten die 22e februari fatale inschattingsfouten. De jonge vliegers wisten niet goed waar ze zich bevonden, boven Duits of Nederlands grondgebied? Bijna achthonderd doden en duizenden gewonden waren de trieste balans van hun actie. Het historisch stadshart van Nijmegen was in een klap weggevaagd.

Brandgrens 024 wil de Brandgrens van het Bombardement op Nijmegen zichtbaar markeren in het centrum van de stad. Dit willen ze doen gaan doen door middel van, maar liefst 800, subtiele metalen plaatjes die vast zitten in de grond. De herinneringsplaatjes worden allemaal voorzien van een naam van een slachtoffer. De kleine ronde plaatjes in het stratenpatroon verwijzen direct naar het bombardement. Ze trekken ook de aandacht doordat ze licht glinsteren in het licht.

De gemeente Nijmegen heeft positief gereageerd op het initiatief. Ook is beperkte steun toegezegd. Het project moet vooral gedragen worden door de Nijmegenaren zelf. Er lopen nog enkele subsidieverzoeken, maar we gaan er vanuit dat we de herinnering aan de brandgrens vooral met de hulp van stadgenoten – en anderen die dit project een warm hart toedragen – gaan realiseren.
4 en 5 mei Nijmegen steunt dit initiatief van harte en vraagt u dit project te omarmen. Symbolisch kunt u een heel of een gedeelte van een herinneringsplaatje van de brandgrens sponsoren. Een heel herdenkingsplaatje  inclusief plaatsen kost 60 euro, maar u kunt bijvoorbeeld ook een half of een kwart sponsoren (30 of 15 euro). Elke bijdrage is welkom.

Meer informatie over dit project en mogelijkheden tot sponsoring treft u op Brandgrens024. Voor het brandgrensproject werken we samen met de Stichting Oorlogsdoden Nijmegen (onderdeel van 4 en 5 mei Nijmegen).

Wat is er nog meer te doen:

Dodenherdenking in Nijmegen

Door de coronamaatregelen verloopt de dodenherdenking op 4 mei anders dan andere jaren. We kunnen […]

Update activiteiten 4 en 5 mei

In verband met de Corona-crisis zijn alle evenementen tot 1 juni expliciet verboden door de […]

Werkgroep oorlogsdoden

Al vele jaren bestaat er in Nijmegen grote belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog en de […]