Bevrijdingsfestival 2018

 Bevrijdingsfestival 2018 

// Jack Parow, ANBU, Joost, TenTemPiés, Ares, Akua Naru, Arp Frique & Family, Jasper Wolff & Maarten Mittendorff, Diron Animal, Hemka, Lewski, Ivano Tetelepta – live, Thomas Elmore, Sinan Alakus//

 

 

De line-up voor het Bevrijdingsfestival 2018 op zaterdag 5 mei in het Hunnerpark in Nijmegen is bekend. Kom de vrijheid vieren met onder meer de eigenzinnige Zuid-Afrikaan Jack Parow, de rapsensatie uit Venlo: ANBU, de blonde rapheld Joost, de afrobeat van Arp Frique & Family en dans mee op de feestelijke nummers van het mestizo collectief TenTempiés! Kom op tijd want de eerste act trapt af om 14.00 uur.

 

‘Ek is die original donker dodgy Afrikaans rapper… I am from the future – like the Terminator or Blade. I make rap music that makes your girl walk funny’, aldus de Zuid-Afrikaan Jack Parow himself. Parow’s carrière nam een vogelvlucht met de hits ‘Cooler As Ekke‘ en ‘Dans dans dans‘. Daarnaast bracht hij zijn nieuwe album uit op het populaire hiphop label Top Notch en ging hij een samenwerking aan met De Jeugd van Tegenwoordig waarmee hij aantoont dat je voor een goed feest bij hem op het juiste adres bent.

 

De mannen Jiri11 en Mennoboomin van ANBU brachten afgelopen jaar veel muziek uit en hebben behoorlijk wat teweeggebracht in de rapscene. De mannen zijn afkomstig uit Venlo (Nevlo!) en kunnen daar al niet meer normaal over straat, daarom smeden ze plannen om heel Nederland over te nemen. Dat doen ze met het hun nieuwe album ‘Het Zonnige Zuiden’ in hun achterzak.

 

De blonde rapper Joost ken je misschien ook als EenhoornJoost, de naam waaronder hij lekker warrige, absurdistische filmpjes over zijn leven op YouTube gooit. Of zoals in zijn bio staat: ‘Een uitlaatklep waar de realiteit door middel van een voorliefde van beeldmaken gefinetuned kon worden naar diens eigen visie met alle imperfecties van dien.’ Met zijn in oktober 2017 verschenen Scandinavian Boy Mixtape scoorde Joost al zo’n 3,6 miljoen streams en ook zijn ep Dakloos (2016) is de twee miljoen gepasseerd.

 

De muziek van Arp Frique & Family is nieuw, fris en fruitig. Deze band is precies waar wij aan denken als we het hebben over het vieren van vrijheid! De muzikale invloeden van Arp Frique zijn duidelijk: boogie, afro, disco. De onmiskenbare sound van de Arp synths en de stuwende afrobeat van Fela Kuti komen altijd terug. Kom daarom gezellig een dansje doen met dit bonte gezelschap.

 

Het internationale collectief van TenTempiés zal met hun explosieve mix van ska, reggae en rumba het hele veld op zijn kop zetten. De muziek, bestaande uit strijdbare teksten en geïnspireerd door sociale onrechtvaardigheid wereldwijd, is ondanks de beladen thema’s reuze dansbaar en wordt feestelijk gebracht, waardoor vergelijkingen met podiumbeesten als Manu Chao, Gogol Bordello of La Pegatina al snel gemaakt worden.

 

Het Bevrijdingsfestival wordt geopend met een optreden van zowel de jury- als de publiekswinnaar van het vierde Freedom ’s Cool Festival. Ook nu weer zal een team lopers van Team Zevenheuvelen, Cifla, ’t Haasje, NSSV FEL en het Stedelijk Gymnasium Nijmegen de vrijheidsvlam vanuit Wageningen naar Nijmegen brengen om de vlam op het Bevrijdingsfestival Nijmegen aan te steken. Veteranen van Team Sunset March zijn ook dit jaar weer met speciaal vervoer betrokken bij de begeleiding van de lopers naar het festival.

 

Het Nijmeegse Bevrijdingsfestival wordt voor de achtste keer georganiseerd door het 4&5 Mei Comité Nijmegen en poppodium Doornroosje. We vieren de vrijheid en staan stil bij de vaak persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Ook ons mooie Nijmegen is in de oorlog immers in het hart geraakt. Loop dan ook even langs de grote banners met oude foto’s rondom de bevrijding in Gelderland. Het festival start om 13.30 uur en sluit om 23.00 uur. Gratis t/m 12 jaar en vanaf 13 jaar is de toegang 6 euro. Kom ook met ons dansen en vieren.

 

Wij zien je graag op het Hunnerpark: vrijheid geef je door!

 

Meer info:
www.doornroosje.nl
Twitter: Bevrijdingsfestival @5mei024
Facebook: Bevrijdingsfestival Nijmegen

 

 

Wat is er nog meer te doen:

Kinderbevrijdingsfestival 2016

Traditiegetrouw organiseert het 4 & 5 Mei Comité voor de kinderen een feestelijk middagprogramma in […]

Werkgroep oorlogsdoden

  Al vele jaren bestaat er in Nijmegen grote belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog en […]

Juniorsymposium 22 april

Themadag ‘Getuigen van de oorlog’ Het Stedelijk 4 en 5 mei Comité Nijmegen organiseert op […]